
1. Spune-ne cateva cuvinte despre tine. Ce faci cand nu faci sport (varsta, day job, family, hobbies)?
Hello, mă numesc Anna Kinga, am 39 de ani, căsătorită de 8 ani. Szabolcs, soțul meu, deși nu practică sport în mod regulat, îmi e sprijinul principal în tot ceea ce fac, mă susține și mă motivează cu tot sufletul. Lucrez ca Technical Recruiter si Team Lead în domeniul IT & Travel. Hobbyul meu prinicipal e sportul/alergarea, în afară de sport nu prea îmi rămâne timp să fac și altceva, dar când am posibilitatea, îmi place să citesc o carte bună, să petrec timp cu prietenii și cu familia.
2. Ce te-a atras la triatlon/alergare?
Am făcut parte dintr-un grup de fitness din Miercurea Ciuc, m-am antrenat (HIIT) în jur de 4 ani înainte de a încerca alergarea. Au fost 2 persoane semnificative care m-au influențat și m-au împins să fac mai mult și să încep/încerc să alerg. Antrenorul de la Power Fitness, Magyar Imre, a fost primul care m-a sfătuit cu tărie să încerc alergarea și să particip la competiții.
În 2022 o bună prietenă din comunitatea power fitness, Galaczi Eva, m-a convins să încerc semimaratonul din Cluj Napoca Wizz Air. Nu am avut pregătirea și experiența necesară iar semimaratonul a fost un eșec, m-am simțit rău și am crezut că nu voi putea termina concursul. În ciuda faptului că m-am simțit destul de rau, eveninmentul din Cluj a fost catalizatorul care m-a împins să merg mai departe. Din acel moment am știut că vreau sa continui. Alergarea a devenit nu numai o formă de mișcare, dar și un mare adjuvant de relaxare mentală, un psiholog invizibil care a început să mă ajute în procesarea unor evenimente tragice din trecut, în special pierderea fratelui meu, în același an, 2022.
3. De ce ai inceput sa colaborezi / apelezi la UF?
După concursul WizzAir am început să participăm și la alte concursuri din țară, mai ales pe distanțe de half maraton, însă nu am avut un plan, o direcție, ne antreneam fără o ghidare adecvată. În noiembrie 2022 m-am decis, împreună cu Eva, să apelam la un specialist în domeniu, pentru a avea o imagine clară asupra nivelului nostru de fitness. Așa am ajuns la Centrul SZJA din Cârța și de atunci am început să lucrăm împreună cu István Szokolszky.
4. Cum te-a ajutat UF in parcursul tau ca sportiv?
UF îmi dă motivație, disciplină și structură. Într-un timp scurt am simțit un progres semnificativ în nivelul de performanță (puls, pace, stamina). Rezultatele au început să apară, iar motivația și dedicarea au crescut în concordanță. Am început să ating noi recorduri personale, mai ales pe distanța de semimaraton și în cursele de alergare montană.
5. Top 3 beneficii care ti-a adus faptul ca ai avut un plan personalizat de antrenament?
Consistența, dedicarea și disciplina.
6. Care sunt competitiile cele mai memorabile? De ce?
Alergarea montană m-a surprins în mod plăcut. Faptul că iubesc să fiu în natură și că pot să combin aceste două pasiuni e cireașa pe tort. Anul acesta am obtinut locul 3 la categoria de vârstă în două competiții consecutive de alergare montană (Predeal Forest Run 24 km și Szent Gellert 23 km). Având în vedere că aceste curse montane au fost primele de acest tip, au fost o provocare, dar și o realizare la care nu mă asteptam.
7. Cum te mentii in forma iarna? Cand incepi sa te pregatesti mai serios pentru sezonul de competitii?
Urmăresc ceea ce e scris în program. Mă antrenez chiar dacă temperatura e sub punctul de îngheț. Alternativ, banda de alergare din sălile de fitness poate să ajute în menținerea formei pe timp de iarnă .
8. Cum arata calendarul tau de competitii 2023?
Desi focusul va fi pe alergare montană, sunt câteva evenimente care sunt „obligatorii”, deoarece prietenii și toată echipa de alergători din Miercurea Ciuc vor fi acolo, cum ar fi concursul din Miercurea Ciuc, Running Festival, 21 km.
Cursele principale vor fi:
Ciucas X3 – 21.9 km, 1170m
Sugas Race – 27 km, 1180m
1001 Spring Trail Covasna – 23 km, 1160m
9. Care sunt obiectivele tale pe viitor?
Sunt la început de drum și sunt convinsă că va fi plin de provocări interesante. Un obiectiv va fi creșterea distanței și a diferenței de nivel în alergarea montană, dar și primul maraton pe asfalt. Concursuri care m-ar interesa in 2024: Concursul Retezat SkyRace (28 km), Omu Marathon (25 km), Fagaras SkyRace (35 km).
10. Care este cea mai mare provocare in a-ti sustine acest stil de viata?
Cea mai mare provocare este să ai timp pentru tot: sport, familie, prieteni. Provocarea constă în faptul că fiecare suntem diferiți, cu obiective și preferințe diferite. Compromisul este un factor necesar în a menține un echilibru optim între viața personală și sport. O noua provocare sunt antrenamentele pentru trail. Neavând în mod constant un grup cu care să pot alerga distanțe mai mari pe trasee montane, alerg singură, lucru care poate fi dificil uneori, animalele sălbatice constituind un anumit grad de primejdie.
11. Ce te face sa nu renunti cand lucrurile devin grele?
Când lucurile devin grele îmi amintesc cât de norocoasă sunt să am posibilitatea de a practica acest sport, că sunt sănătoasă și că am o familie și un grup de prieteni care mă susțin și mă motivează.
Iar momentele când îți depășești limitele proprii, când crezi că nu mai poti, doar ca să descoperi că poți și mai mult, sunt o motivație de nedescris.
12. Cui recomanzi triatlonul/alergarea?
Cred că toată lumea ar trebui să încerce alergarea. Necesită timp și dedicare, dar îți oferă atât de mult în schimb: liniște sufletească și o formă fizică bună. Îți oferă și un loc unde grijile se topesc și începi să apreciezi prezentul așa cum este.