Ce este psihologia sportivă?
În acest articol vom afla care este diferența clară dintre diferite segmente ale psihologiei și care este rolul psihologiei sportive.
Foarte pe scurt, avem psihologie clinică și psihoterapie, consiliere psihologică, psihologie judiciară, psihologia muncii, transporturilor și serviciilor, psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională.
Psihologia clinică și psihoterapia se adresează problemelor mentale de intensitate mare, care provoacă distres și dizabilitate în viața de zi cu zi (tulburări alimentare, tulburări de personalitate, etc).
Consilierea psihologică se ocupă de optimizare, dezvoltare individuală pe situații problematice de viață dar care sunt de intensitate scăzută (ruperea relațiilor de prietenie, dezvoltarea potențialului, divorț, mutarea în altă țară, etc).
Psihologia sportivă are în vedere factorii care impactează relația individului cu sportul și ia în calcul și persoanele implicate direct: familia și antrenorul. Mai pe larg, psihologia sportivă ajută, pe lângă altele, la îmbunătățirea performanței sportive (tehnica vizualizării, obiective smart, auto-control, gestionarea timpului, cunoașterea punctelor forte, etc), la gestionarea stresului (mass-media, relații interpersonale, antrenor, familie, teama de eșec, anxietate de performanță, lipsa de încredere în propriile abilități, etc), motivație, tehnici de relaxare, de activare și menținerea efortului și toate situațiile derivate de aici.
Psihologul sportiv nu va trata probleme legate de locul de muncă, relații personale, dezvoltare personală și altele, ci se va concentra doar pe factorii relaționați cu sportul. Cu toate acestea, poate clarifica care este natura problemei, ajută la conștientizări valoroase, îndrumă spre specialiștii potriviți unde este cazul și delimitează clar ce ține și ce nu ține de sport.
Deși viața este complexă și toate aspectele ei sunt interconectate, este mai util să luăm lucrurile pe rând și să le adresăm pe fiecare în parte separat. Astfel, este clar că mulți sportivi au și probleme personale, nu doar sportive. Asta fiind, psihologul sportiv va lucra împrună cu sportivul pentru a crea un plan potrivit lui și pentru a implica resursele specifice în atingerea obiectivelor lui. De exemplu, dacă performanța unui sportiv scade, psihologul sportiv va aduna informații, va analiza și va identifica cauza. După aceea, va propune soluții și va implica resurse.
Pe caz concret: sportivul nu mai dă randament la curse iar in urma investigațiilor, testărilor și discuțiilor reiese că acesta suferă de o tulburare alimentară. Prin urmare, sportivului i se pot explica mecanismele din spate, ce se întâmplă cu el, ce poate face și de ce este important întâi să se ocupe de asta împreună cu un psihoterapeut calificat. Psihologul sportiv este aici de mare ajutor căci facilitează tratamentul, explică părinților și după caz, antrenorului, care este situația și o face în mod empatic și profesionist. El este un suport foarte important căci identifică problema, o clarifică tuturor persoanelor implicate, caută soluții și îi mobilizează pe aceștia să le aplice pentru a se atinge performanța sportivă.
Există însă psihologi sportivi cu dublă specializare și pot trata atât chestiunile legate de sport, cât și cele de dezvoltare sau tulburări.
De asemenea, nu doar sportivii de performanță au nevoie de suportul psihologului sportiv ci și sportivii amatori. Orice persoană care practică o formă structurată de mișcare și care are obiective poate beneficia de această resursă.
Articol scris de Cristian Cecan, Mrd Psihologie clinică