Setarea mentală pentru performanță
În căutarea performanței în sport, există trei factori psihologici-cheie de luat în considerare: competența, prerechizitele și motivația.
- Competență
- Prerechizite
- Motivație
Desigur, sunt importante și limitele genetice. Putem atinge potențialul maxim în limitele noastre genetice.
Competența se referă la ce știi despre domeniul respectiv, cum se aplică ceea ce știi și valorile pe care le ai legate de segmentul de activitate.
În sport, e important:
- Să știi partea de teorie. De exemplu: ce înseamnă pregătirea fizică generală și specifică, periodizare, ce înseamnă pregătirea mentală, sau care sunt tipurile de antrenamente pe care le poți face.
- Cum se aplică practic ceea ce știi teoretic. De exemplu, cum îmi fac pregătirea tactică de cursă.
- Valori precum: fair-play, colaborare, etică in comportamentul sportiv. De exemplu evitarea doping-ului și a concurenței negative, în care îmi elimin competiția prin diverse mijloace ca să ies în evidență ca sportiv (defăimare, sabotare și altele).
Prerechizitele se referă la tipul de personalitate și mai ales la nivelul de inteligență și creativitate. Fiecare personalitate impactează diferit relația cu sportul. De exemplu, dacă ai un nivel crescut de agreabilitate sau extroversiune, vei tinde spre sporturi de echipă; dacă ai un scor ridicat de stabilitate emoțională sau conștiinciozitate, vei respecta mai des antrenamentele. Mai este de punctat și că disciplina poate compensa un nivel mai scăzut de inteligență și creativitate.
În sport e important:
- Să îți cunoști tipul de personalitate, să îl accepți și să lucrezi pe punctele tale forte.
- Să compensezi prin disciplină acolo unde intelectual și creativ îți este mai greu.
- Să alegi sportul potrivit ție dacă îți propui performanță de top.
- Să îți știi punctele slabe și cum le poți optimiza încât să îți atingi obiectivele.
Motivația este cea care întreține tot procesul. Fără o încărcare emoțională adecvată nu vei ajunge la rezultate oricât de mult respecți antrenamentele și oricât te-ai strădui. De asemenea, o motivație prea mare scade performanța fiindcă consumă resurse atenționale prea mari, blochează memoria și te incapacitează.
În sport e important:
- Să ajungi la un nivel optim de motivație
- Să înveți să îți controlezi emoțiile
- Să nu cauți doar emoțiile pozitive. Emoțiile negative fac parte din motivație. De exemplu: frustrarea că nu ne iese un anumit tip de antrenament sau o cursă ne poate motiva să încercăm până reușim
- Dacă știi că ești în procesul de a-ți dezvolta competențele, îți vei crește și motivația. Însă nu te baza doar pe asta fiindcă nu este suficient.
Așadar, dacă dorești rezultate, fie la nivel de performanță, fie la nivel amator, e important să te setezi mental potrivit. Pregătirea fizică este absolut necesară dar insuficientă pentru a te dezvolta în sport. Multe obstacole vin din sfera mentală și fără o cunoaștere potrivită și o acțiune corectă, vei bate pasul pe loc.
CREDITE:
Informațiile au fost preluate din emisiunea „Cum te setezi mental pentru performanță”, la care a fost invitat domnul profesor Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, psihoterapeut și autor al cărții Psihologia poporului român, 2015.
Video disponibil pe Youtube: Cum te setezi mental pentru performanță – Prof. Daniel David, psiholog. Realizator emisiune: Mirela Vasadi Blasius.