Este condiția ta fizică în creștere? Află care sunt cele mai precise teste care te pot ghida.
În cadrul articolelor de specialitate și metodologice prin care lucrăm în Ultrafitness, am ajuns la urmatorul capitol destul de important în pregătirea unui sportiv – TESTAREA.
Articolul este destinat sportivilor care își respectă timpul investit în antrenamente și în dorința de a performa.
Desigur, mulți dintre voi se întreabă „Eu nu sunt sportiv profesionist, de ce mi-ar trebui mie o testare? “. Asta seamănă direct cu – „Nu sunt eu șofer profesionist, de ce îmi trebuie mie GPS?”.
Da, testarea nu este doar pentru sportivii de top și cum am arătat prin exemplul de mai sus, este precum un start load pentru o călătorie mai lungă cu mașina. Cu toții dorim să știm statusul în momentul începerii antrenamentelor, ba mai mult, din când în când în timpul călătoriei ne mai oprim să ne odihnim și resetăm GPS- ul cu poziția noastră actuală. Așa este și în viața unui sportiv, indiferent că este vorba de unul amator sau profesionist.
Când ne fixăm o țintă, inițial dorim să știm în ce stare de pregătire suntem iar când ne antrenăm un timp mai îndelungat, din când în când verificăm unde am ajuns și cât mai avem. Pentru acest lucru ne testăm.
Sunt mai multe tipuri de testări. Totuși de unde știm ce fel de testare este bună pentru noi?
Mai jos am facut un rezumat despre testele pe care le-am considerat cele mai importante, pe care le puteți face actualmente în țară si care acoperă cam orice cerință a unui sportiv amator și profesionist.
✓ Testarea abilităților sportive în cadrul ramurii sportive practicate
✓ Testarea neuromusculară
✓ Testarea prin spiroergometrie
✓ Test de efort cu analiza lactatului
✓ Test INSCYD.
În laborator am dezvoltat o metodologie prin care dorim să dăm un raspuns cât se poate de clar la întrebarea „Unde mă aflu în cadrul pregătirii mele sportive?”
Astfel, am dezvoltat un protocol de analize complexe care cuprinde:
- Puls în repaus, tensiune, saturație de oxigen
- Analiza variabilității pulsului (HRV)
- Analiza nivelului de lactat din sânge și indice de glicemie înrepaus
- Test de efort cu ajutorul bicicletei staționare speciale ergometru Monark LC6
- Test de efort cu ajutorul benzii de alergare Ergomteru Cosmed
- Monitorizarea continuă a frecvenței cardiace cu măsurarea
nivelului lactat la fiecare treaptă de efort cu ajutorul senzorului
FirstBeat - Măsuratori metabolice, zone de puls și prag de putere
- Măsurători pentru revenirea după efort: puls, tensiune, saturație
de oxigen - Analiza și evaluarea datelor
- Stabilirea cu exactitate a pragului lactat (LT), pragului aerob
(IAS), pragului funcțional de putere (FTP) și pragului anaerob
(ANS) - Analiza compoziției corporale cu cântar special INBODY
La ce ne ajută analiza corporală?
− Aflăm procentul de grăsime corporală, unde putem îmbunătăți procentul prin reglarea planului nostru de nutriție și astfel reglăm greutatea optimă pentru a face sport.
− Depistăm procentul de apă din corp (intracelular și extracelular) care este foarte important ținând cont de hidratarea în general; vedem cum și cu cât trebuie suplimentat și hidratat organismul nostru să ajungem în parametri optimi. Gândiți-vă doar la supraîncălzirea din timpul efortului care poate să apară la un puls scăzut și din cauza deshidratării generale.
− Identificăm distribuirea musculaturii pe brațe și pe picioare, separat pentru fiecare parte. Astfel ne dăm seama în ce procentaj merită să îmbunătățim partea mai slabă încât să construim simetric musculature pe ambele părți. E foarte important în sport să nu fie distorsionată mișcarea și să avem aceeași putere de acțiune pe ambele părți.
De ce este important să știm pulsul în repaus, tensiunea și saturația de oxigen?
− Aceste markere sunt legate de starea noastră generală de sănătate. Dacă pulsul în repaus și tensiunea este mare este indicat să ne facem analize la cardiolog. În cazul în care avem o saturație mult prea mica de oxygen, recomandăm un test spirometric sau o analiză pulmonară.
Care e rolul analizei HRV?
– Este o metoda cât se poate de precisă pentru a vedea starea de recuperare psihică și fizică în momentul masurătorilor. Mai mult decât atât, face parte din metodologia multor antrenori din zilele noastre de a monitoriza cursantul verificând scorul HRV în fiecare dimineață, ba chiar și înainte si în timpul antrenamentului. Este o tema atât de importantă încat vom dedica un articol separat doar pe analiza și interpretarea datelor HRV.
Este util să știm glicemia și lactatul din sânge înainte de testare?
– Da, aceste date ne spun daca sportivul este pregătit sau nu pentru test. Un lactat prea mare ne indică o stare de oboseală / recuperare profundă și nu are rost să se continuie testul de efort. Daca glicemia este mare, sfătuim schimbarea obiceiurilor de nutriție, ba chiar și o consultație de
specialitate.
Testul de efort pe bandă ergometrică sau pe bicicletă ergometrică este făcut simultan cu recoltarea lactatului la fiecare prag de efort cât și cu monitorizarea pulsului. Astfel, la finalul testului vom avea un grafic compus din viteză sau putere raportat la puls, unde apare și un rezultat metabolic prin curba de lactat care apare în urma recoltării.
Este important să monitorizăm și perioada de revenire dupa efort?
− Revenirea pulsului după 1, 3 sau 5 minute ne arată rezistența cardiovasculară. Tensiunea după efort ne indică sănătatea sistemului cardiovascular iar saturația de oxigen, sănătatea plămânilor.
După toate aceste teste ajungem la analiza si prelucrarea datelor și aflăm cu o mare precizie pragurile de efort, zonele de puls și de putere, fără de care nu ne putem antrena obiectiv pe termen lung.
Totuși, de ce nu ajunge un ceas și de ce e recomandat un test?
Desigur în ultima vreme apar din ce în ce mai multe ceasuri de sport care ne indică cu ajutorul unor algoritmi câteva date importante dar oare sunt destul de precise? Înainte să formam un raspuns, să ne gândim logic: dacă aceste ceasuri sunt foarte precise, de ce se testează tot timpul sportivii de performanță deși unii dintre ei sunt dotați cu astfel de gadjeturi de ultima generație?
Din experiența de la centrul de testare am constatat că formula pentru pulsul maxim de 220 – vârsta (la
femei 220 – vârsta – 6 bătăi) în proportie de 90% nu este valabil.
La unii sportivi este sub această valoare iar la alții este mult peste. Dacă ne calculăm procentual zonele de puls după această valoare sau lăsăm ceasul să o facă automat, o să ne antrenăm pe bază de erori. Pulsul, puterea și metabolismul în cadrul efortului sunt cele mai importante date cu ajutorul cărora putem performa și ne putem atinge obiectivele.
Astfel, pentru a afla condiția ta fizică reală, dincolo de erorile generate de ceas sau de percepția subiectivă, este foarte util să îți testezi câțiva parametri cheie. În România există deja câteva centre de testare iar antrenorul tău poate interpreta apoi datele preluate de acolo. Unul dintre acestea, dotat cu aparatură performantă, este SZJA Sportlab (https://www.facebook.com/szjasportlab). Aici găsești profesioniștii de care ai nevoie și prețuri accesibile. În plus, pe lângă colectarea de date, se oferă interpretarea lor și ulterior, la alegere, poți opta pentru antrenamente specifice. Important este să te antrenezi precis și eficient fiindcă ce nu măsori, nu poți îmbunătăți.
Articol scris de Istvan Szokolszky
Antrenor Ultrafitness certificat
Specializat la Laboratorul de Testare Life Like, Ungaria
Specialist în testare sportivă în cadrul laboratorului SZJA Sportlab
Sportiv