„S.O.S.: Am o relație emoțională cu mâncarea”
Scris de Cristina Cecan, Instructor sportiv licențiat în psihologie
Alimentația este unul din subiectele cele mai discutate și dezbătute, mai ales când începem să ținem o dietă, ne facem abonament la sală sau ne promitem că vom avea mai multă grijă de noi. Fiindcă mâncarea joacă un rol atât de important în viața noastră, se cuvine să ne întrebăm care este relația noastră cu ea: ne servește drept combustibil, este recompensa după orele grele de la serviciu, poate un prilej de socializare la masa de seară împreună cu familia sau este chiar motivul pentru care lucrăm și trăim?
Că mâncarea ne place, asta e cert, însă când devine un obstacol în atingerea obiectivelor de a ne tonifia, slăbi, îmbunătăți sănătatea, de a ne energiza corespunzător pentru curse sau pentru o zi obișnuită, atunci este cazul să investigăm și să intervenim.
În plan fizic, alimentele ne oferă energie. În plan mental, ne oferă alinare, descarcare emoțională, plăcere, ne liniștește și ne conectează cu ceilalți prin simplu fapt că stăm la aceeași masă. Așadar, din start ne dăm seama că nu este atât de simplu să ținem o dietă, să schimbăm obiceiurile alimentare și să ne modificăm convingerile legate de aceasta.
Îți propun să urmăm împreună câțiva pași care să teajute să descifrezi relația ta cu mâncarea și să înțelegi de ce este atât de greu să faci modificări pe termen lung.
- Gândește-te la cum este privită mâncarea în cultura țării în care trăiești. Ce obieciuri alimentare sunt binevăzute în zona ta? Ce se află pe masă de sărbători, la zile de naștere sau cu alte ocazii speciale? Sunt șanse foarte mari ca tu să fi preluat din aceste obieciuri doar pentru ca sunt setate cultural și nu pentru că le-ai ales personal. Astfel, analizează puțin dacă acestea îți servesc stilului tău propriu și personal și implicit obiectivelor. Dacă le dai curs, care este câștigul real? Este oare justificat să le mai întreții?
- Este mâncarea un înlocuitor pentru alte nevoi? Putem confunda ușor o nevoie cu alta. Spre exemplu, nevoia de apă cu nevoia de mâncare, nevoia de recompensă, nevoia de relaxare, nevoia de somn, nevoia de recuperare după un antrenament. Depistează-ți nevoile. Fiindcă mâncarea este într-adevăr importantă pentru bunăstarea noastră, o folosim ca bandaj pentru orice. Însă dacă îți recunoști nevoile și le satisfaci corespunzător, nu vei apela la gustări cu fiecare ocazie.
- Atunci când întâmpini o problemă, îți antrenezi mintea să caute soluții practice sau din cauza emoțiilor pe care nu le poți procesa pe moment, alegi să te liniștești mâncând? Viața e compunsă din provocări mari și mici. Când dăm de ele, mintea noastră începe să lucreze și apar emoțiile asociate gândurilor noastre. Pentru a nu mai lega rezolvarea problemelor cu mâncarea, e util să exersăm o altă competență:reglarea emoțională. Găsești aici un articol clar și cuprinzător pe această temă: https://www.andreearosca.ro/andrei-meu-emotie-ratiune/?fbclid=IwAR31qNclyaxcX3tFLTcYpTddgIYVomgFSHRm_y3YDGjRIatxyBUsELBD49s
Așadar, vedem că în spatele relației noastre cu mâncarea se pot ascunde obiceciuri împrumutate, nevoi nedepistate sau lipsa unor competențe cum ar fi reglarea emoțională. Când depistăm și conștientizăm, putem începe să lucrăm cu adevărat la ce este în spatele cortinei apoi putem suprascrie obiceiuri sănătoase, diete, convingeri noi și care ne ajută.
(Sursă foto: trainingpeaks.com)
La Ultrafitness te ajutăm să înțelegi, să iei decizii utile pentru tine și în acord cu obiectivele tale în sport.
Poți apela la instructori sportivi licențiați în psihologie, la specialiști în nutriție generală și sportivă și antrenori care au o perspectivă holistică, bazată pe studii și analiza datelor. Te așteaptă o echipă întreagă care poate răspunde întrebărilor tale.