Interviu cu Marius Fora, running coach Ultra Fitness
- Care a fost motivația ta în a deveni antrenor de alergare?
Alergarea a devenit o pasiune pentru tot mai mulți dintre noi, printre care mă enumăr și eu. Deși mi-am descoperit destul de târziu această pasiune, doresc să ajut oamenii să practice sportul într-un mod sănătos și eficient.
- Descrie-te în câteva cuvinte ca antrenor.
Am observat că tendința multor sportivi care nu au un antrenor este să se supraantreneze sau subantreneze. Vor să o ia pe drumul cel mai scurt. Motivația mea de a deveni antrenor a fost să-i ajut pe sportivi să devină cea mai bună versiune a lor. Atât ca sportiv cât și ca antrenor pot spune că rezultatele vin doar dacă ești serios, muncești mult în antrenamente și ești foarte disciplinat.
- Cum arată activitatea ta sportivă în prezent? La ce tipuri de competiții participi și cu ce scop?
În prezent activitatea mea ca sportiv este una foarte încărcată, participând la numeroase competiții, atât de șosea cât și montane. Din alergare câștigi în primul rând un stil de viață sănătos și ai ocazia să cunoști multe persoane deosebite care împărtășesc aceeași pasiune. În cazul meu e și un mod de a călători, de a cunoaște locuri frumoase din țară cât și din străinătate.
- De ce ai ales Ultra Fitness pentru activitatea ta de antrenor?
Am ales să devin antrenor Ultra Fitness deoarece tot Ultra Fitness m-a ajutat în activitatea mea sportivă. Am început alergarea fără să fiu coordonat de un antrenor. Îmi urmăream doar datele din antrenamente. Pe măsură ce au trecut anii am fost nevoit să apelez la un antrenor și pot spune că mi-a fost mult mai ușor. În primul rând nu mai aveam grija antrenamentelor. Îmi erau puse pe o săptămână în avans. În al doilea rând antrenorul îmi monitoriza toate datele din antrenamente și observa dacă mă îndrept în direcția bună cu pregătirea, adică dacă sunt eficient și avansez.
- Ce este important de știut înainte ca cineva să apeleze la tine?
Întotdeauna este bine să ascultăm sfaturile profesioniștilor, de aceea sfatul meu este că totul trebuie să înceapă progresiv, cu multă răbdare. Trebuie să respecți toate etapele pentru a evolua eficient și cel mai important fără să te accidentezi. Nu trebuie să te descurajezi și să renunți, chiar dacă nu tot timpul vei reuși să-ți îndeplinești obiectivele.
- Ce urmărești în procesul de antrenament al clientului?
Nu poți să antrenezi bine un sportiv dacă-i spui doar ce să facă și cum să facă. E nevoie să-i explici și de ce face respectivul antrenament. Sportivii care știu de ce execută anumite antrenamente sunt mult mai motivați și obțin rezultate foarte bune. În Ultra Fitness procesul de pregătire al sportivilor se realizează în principal prin etapizare. Se concepe un plan de pregătire pe o perioadă mai lungă, după care planul este împărțit în etape succesive. Astfel fiecare etapă înseamnă o bază pentru următoarea.
7. Care crezi că e cea mai mare provocare în colaborarea cu un client nou?
Cea mai mare provocare cu un sportiv nou care vine în Ultra Fitness este să-i explic încă de la început ca pentru a-și atinge obiectivele trebuie în primul rând să fie realist de nivelul lui de pregătire la ora actuală. Este important să aibă răbdare în parcurgerea tuturor etapelor de pregătire. Tocmai în această constă arta antrenamentului: în a stăpâni principiile și metodele de pregătire pentru a obține cel mai bun rezultat posibil la momentul dorit.
8. Cum arată pentru tine o colaborare de succes cu clietul?
O colaborare de succes antrenor-sportiv este respectarea întocmai a planului de antrenament personalizat ceea ce va duce la atingerea obiectivelor stabilite
9. Sunt un client nou, fără experiență sportivă însă cu dorința de a finaliza un semi-maraton. Cât durează pregătirea, la ce să mă aștept?
În general, perioada de care ai nevoie pentru a te antrena pentru un semimaraton depinde de mai mulți factori: cât de în formă ești, dacă ai mai alergat până acum sau nu, cât de repede capeți rezistență și ce obiective ți-ai propus pentru cursă. Înainte de un semimaraton, trebuie să te asiguri că poți alerga constant 25-30 de kilometri pe săptămână timp de cel puțin patru săptămâni, integrând curse de cel puțin zece kilometri.
Pentru ca organismul tău să se obișnuiască cu acest tip de efort, este nevoie să te antrenezi aproape zilnic, cu o zi sau două de pauză, pentru a le permite mușchilor să se refacă. Dacă obișnuiești să alergi pe bandă, la sala de fitness, trebuie să știi că efortul depus când alergi afară este considerabil mai mare, așa că ar trebui să îți setezi banda la o înclinație de 1% pentru a reproduce mai bine condițiile unei alergări afară.