Sfaturi pentru părinți: top 10 + 1 metode de a capta interesul pentru sport
Articol scris de Cristina Cecan
Instructor sportiv
Membru Club Sportiv Xterra Sport Bihor
Organizator tabere Ultrakids Camp – tabere pentru copii cu caracter educativ prin sport și mișcare
(Credit foto: Ultrakids Camp)
- Povestește-i despre sporturile tale preferate.
Așa îi vei trezi entuziasmul și va prelua din pasiunile tale, fie că le practici sau doar le urmărești la televizor.
- Dă-i voie să experimenteze cât mai multe forme de mișcare.
Nu insista să se țină de un singur sport pe termen lung, mai ales dacă nu are o înclinație naturală spre acela. Copiii, în special cei mici, învață prin expunere la diversitate și explorare.
- Cultivă-i pasiunea pentru mișcare în general și nu pentru un sport anume.
Amintește-ți că e important să devină valoare și nu obligație sau doar necesitate. Poți face asta prin adoptarea unui stil activ de zi cu zi prin plimbări, urcatul scărilor în loc de lift, întreceri de viteză în parc, jocuri de echilibru, provocări fizice acasă, etc.
- Caută un club sportiv în orașul tău care se ocupă de copii.
Este esențial pentru ei să socializeze, să facă sport împreună, să își compare abilitățile în mod sănătos și să învețe de la ceilalți.
- Cooperează cu un antrenor.
Interesează-te de la acesta cum se descurcă copilul tău și felicită-l acasă pentru reușite. Nu uita, nu da sfaturi antrenorului, dacă l-ai ales, înseamnă că îi acorzi deja credit. Sigur, poți împărtăși idei și soluții dar rolul tău ca părinte este să facilitezi relația cu antrenorul.
- Discută cu copilul tău când acesta refuză să meargă la sport.
Află dacă sunt motive cu adevărat întemeiate, cum ar fi un mediu neprielnic sau dacă este doar o stare de moment de plictiseală sau lipsă de chef. Nu ceda ușor dacă el refuză să iasă din casă. Provoacă-l să-ți dea argumente, amintește-i de momentele plăcute deja trăite la antrenament, de colegii care îl așteaptă, de competiții sau experiențele care urmează.
- Fiți consecvenți.
Chiar dacă copilul tău alege un sport pe termen scurt și nu are încă disciplina necesară să-l urmeze, învață-l că e importantă consecvența. Ei trăiesc momentul și nu se gândesc la recompensele viitoare, pe termen lung. E nevoie să treacă macar o perioadă de 6 luni până e justă neparticiparea la antrenament.
- Ferește-te de critici.
Nu este cazul să-i corectezi copilului fiecare mișcare sau să-i atragi atenția dacă ceva nu face bine. Fii relaxat și lasa-l să se bucure de experiență. Ei sunt în creștere și motricitatea lor se dezvoltă treptat.
- Ieșiți împreună la meciuri de fotbal, tenis, baschet sau la concursuri de alergare.
Vă puteți înscrie ca și voluntari și puteți vedea cât de frumos evoluează la concurs sportivii. Așa, veți oferi o perspectivă din alt unghi și veți menține interesul activ.
- Faceți chiar dumneavoastră sport.
Modelul părintelui este cel mai de preț exemplu și aduce beneficii întregii familii.
- Încearcă o tabără sportivă.
O metodă foarte bună pentru a gusta din mișcare este o tabără cu caracter sportiv. În special vara când e prilejul perfect. Alege una în care cunoști instructorii și nu te îngrijora că nu va face față copilul tău. Dă-i ocazia să cunoască aventura și adrenlina, să învețe lucruri noi și aibă contact cu natura. Va veni acasă cu amintiri de neuitat!
(Credit foto: Ultrakids Camp)