Top 8 sfaturi pentru o colaborare mai bună cu antrenorul tău
Scris de Cristina Cecan, Instructor sportiv Ultrafitness cu studii în psihologie sportivă
Ai încredere în antrenorul tău. Fii conștient că tu l-ai ales pentru colaborare. Asta, implicit, înseamnă că îi acorzi credit. Totodată, fiindcă meriți să te bucuri de sportul ales în cele mai bune condiții, interesează-te ce studii are persoana la care apelezi, cum procedează, ce valori și istoric are. Alege ce simți că ți se potrivește. Odată ce ai decis, asumă-ți curajos că te lași pe mâna lui. În echipă ajungi mult mai departe.
Comunică cu antrenorul tău. Fă-o în intervale de ore stabilite împreună. Ai tot dreptul să îi spui cum decurg antrenamentele, ce piedici întâmpini și ce reușite ai pe parcurs. Nu uita că nu este magician și deși își poate da seama din datele de antrenament care e situația ta, pur și simplu nu are toate informațiile.
Dă-ți silința să urmezi cât mai mult din planul prescris. Știu că ai un program încărcat și faci tot ce ține de tine. Ai încredere că te poți organiza și pentru sport. Cu siguranță vei avea zile când nu va ieși 100% dar importantă este atitudinea pro. De fapt, aceasta este un angajament tot pentru tine. Antrenorul este un facilitator și nu un profesor care notează absențele. În plus, el are o logică în spate pentru programul stabilit și s-ar putea să nu iei deciziile cele mai bune când faci modificări de unul singur. Consultă-te cu el, e acolo pentru tine.
Încearcă să fii proactiv. Participă și tu la procesul tău. Asta înseamnă că poți veni cu idei. De exemplu, citește despre metode de recuperare după sport, interesează-te despre alimentație, crează-ți obiceiuri care să-ți susțină obiectivele, cum ar fi să faci loc pentru mai mult somn sau odihnă activă, să meditezi de două ori pe săptămână și de ce nu, poate chiar să te împrietenești cu spirulina pudră.
Dacă ai ajuns până aici, știi deja cât de importante sunt obiectivele. Apropiate sau îndepărtate, ele îți arată direcția în care mergi. Cu cât sunt mai clare și chiar specifice, cu atât antrenamentele tale vor avea mai mult sens. Încearcă să nu ai scopuri care se bat cap în cap. Ține cont că toate necesită resurse iar acestea sunt limitate. De exemplu, e mai greu să faci în același an și triatlon și alergare montană și competiții de înot în ape libere. Alege o direcție și fii dedicat. Fructele sunt mai dulci când pomul este altoit.
Antrenorul îți va prescrie un program de sport. El va gândi gradul de încărcare, va integra nevoile tale fiziologice, va analiza cum te descurci, ce mai ai de îmbunătățit și mulți alți indicatori. Dar, nu este treaba lui să îți facă logistica: ce urcare să alegi pentru intervalele up-hill, pe ce traseu să faci cei 10 km de tempo moderat, dacă alergi dimineața sau seara, cum să împaci serviciul cu sportul. Asta este datoria ta. Sigur, poți cere sfaturi și idei de trasee oricând dar nu te aștepta să spună antrenorul tău cum să te deplasezi până în zona X de antrenament.
Sportul, pentru toate beneficiile pe care ni le oferă, ne cere să ieșim din zona de confort. Fii pregătit mental pentru asta. Așteaptă-te la antrenamente grele. Acceptă provocarea dată de intervale, negative-split-uri, alergările lungi și lente. Fii liniștit, vei atinge praguri de confort odată cu exercițiul. Dacă ai dificultăți în sfera asta, apelează la un psiholog sportiv care îți va da soluții practice și aplicabile. Din fericire, sunt tot mai mulți și așa este firesc, sportul nu este deloc ușor.
Poate cel mai important este să fii sincer. În primul rând cu tine, cât și cu antrenorul tău. Întreabă-te deschis pentru ce faci sport. Care e motivația reală? Clarifică „de ce-ul” tău ori de câte ori e necesar, dat că se poate modifica pe parcurs. E păcat să depui muncă și să ajungi în punctul în care te zbați pentru a mulțumi pe alții sau împrumuți din motivația unor influenceri. Spune-i antrenorului tău ce dureri fizice ai în sesiunile de sport, ce blocaje mentale intervin, dacă faci sau nu masaje pentru recuperare, dacă ai insomnii, dacă antrenamentele îți provoacă anxietate sau plăcere și entuziasm, etc. Poate nu va rezolva el tot dar te va îndruma către alte surse pentru a te ajuta. El este aliatul tău cel mai bun în sport.